Сериозен ли е този материал? Напълно, за съжаление.  Всъщност става дума

...
Сериозен ли е този материал? Напълно, за съжаление.  Всъщност става дума
Коментари Харесай

Осама бин Ладен се върна

Сериозен ли е този материал? Напълно, за жалост. 

 

Всъщност става дума за " Писмото до Америка " на Осама бин Ладен - смразяващи 4000 думи, написани преди десетилетия от мозъкът зад атентатите на 11 септември, при които починаха близо 3 хиляди души в Съединени американски щати. Писмото и преводът му започнаха да циркулират онлайн малко след офанзивите от 2001 година, изключително измежду екстремистките ислямистки организации, и бяха оповестени за първи път в Guardian през 2002 година В писмото, адресирано до Съединени американски щати и американците, Осама бин Ладен остро подлага на критика държавното управление на Съединени американски щати, в това число поддръжката му за основаването на Израел, наречена от водача на Ал-Кайда " едно от най-големите закононарушения ".  

 

След ескалацията на насилието сред Израел и Хамас в Близкия изток, последвало нападението на 7 октомври от палестинското придвижване, довело до хиляди жертви, писмото на Осама бин Ладен още веднъж стартира да циркулира онлайн.

В притежаваната от Китай обществена медийна платформа TikTok десетки консуматори – в това число доста от по този начин нареченото потомство Z, което съставлява голям % от клиентите, започнаха да разгласяват видеоклипове с фрагменти от писмото, говорейки за това по какъв начин то им дало нова вероятност за историческия подтекст зад 11 септември.

 

Части от писмото, критикуващо поддръжката на Съединени американски щати за Израел, отекнаха измежду някои консуматори във време, когато хората в западните страни стават все по-критични към израелското държавно управление. Потребителите в TikTok дефинират написаното от Осама бин Ладен като " отваряне на очите ". Според CNN видеоклипове са събрали 14 милиона гледания до четвъртък.

 

TikTok даде обещание да спре разпространяването, което съгласно тяхно изказване е в нарушаване на разпоредбите против поддръжката на всяка форма на тероризъм. Приложението добави в четвъртък, че работи върху " самодейно и нападателно унищожаване на това наличие и следствие за това по какъв начин е попаднало на платформата ". Изтрит е и хаштагът #lettertoamerica (Писмо до Америка, бел.ред.). В същото време обаче обществената мрежа отхвърли да поеме отговорност. 

 

Що се отнася до в. " Гардиън " - изданието отстрани в четвъртък цялостния дубликат на писмото на Осама бин Ладен, което беше оповестено за пръв път онлайн през към този момент далечната 2002 година като го размени с малко изказване, в което се твърди, че е било " необятно споделяно в обществените мрежи без цялостния подтекст “.

Всъщност желанието на " Гардиън " реализира по този начин нареченият резултат на " Барбара Стрейзънд " - опитът да се цензурира или скрие нещо от интернет получи противоположен резултат и доста усили интереса към него.

Истината е, че сега всички са гневни. Много гневни. 

Политиците в Съединени американски щати са язвителни. Говорител на Белия дом сподели, че " никой в никакъв случай не би трябвало да наскърбява 2977 американски фамилии, които към момента скърбят за околните си. Няколко депутати от целия политически набор упрекнаха TikTok в разпространяване на антиамериканска агитация и приканиха то да бъде блокирано.

Може ли нещо да се направи? Не напълно. Въпреки че в. " Гардиън " изтри писмото, а TikTok работи по унищожаване на към този момент видяното милиони пъти наличие, фрагменти и цялостният текст към момента могат да бъдат открити в разнообразни кътчета на интернет.

 



Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР